Chirurgiczne leczenie otyłości

5/5 (4)

Prosimy o opinię

Chirurgia bariatryczna to szansa dla Pacjentów, u których zawiodły inne metody leczenia otyłości (dieta, aktywności fizyczna, suplementacja, psychoterapia). To nie tylko operacja, to metoda leczenia otyłości, o wiele skuteczniejsza, ponieważ bierze pod uwagę psychiczne i metaboliczne podłoże choroby.

Okres przed i po operacji może przysporzyć wiele trudności Pacjentowi, ale w odpowiednim zespole multidyscyplinarnym zawsze znajdzie pomoc. Jeszcze przed operacją Pacjent musi zmienić myślenie o masie ciała i stylu życia, zmodyfikować nawyki żywieniowe i podjąć regularną aktywność fizyczną, oczywiście dostosowaną do swoich możliwości i stanu zdrowia.

Chirurgia bariatryczna jeszcze kilka lat temu wzbudzała wiele kontrowersji wśród dietetyków, którzy uważali, że tylko prawidłowa dieta jest w stanie skutecznie i trwale odchudzić Pacjenta. Okazuje się jednak, że za pewną granicą masy ciała, tradycyjne podejście nie daje już takich efektów, jakich byśmy oczekiwali. Dietetyk ma obowiązek zwrócenia uwagi, jeżeli Pacjent posiada BMI powyżej 35 kg/m² (otyłość II stopnia) i dodatkowe jednostki chorobowe (np. cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia i inne) lub BMI powyżej 40 kg/m² (otyłość III stopnia). Konieczna staje się wówczas konsultacja z chirurgiem w celu ustalenia czy leczenie chirurgiczne nie okaże się skuteczniejsze.

Chirurdzy bariatryczni wykorzystując w pełni swoje możliwości i wysokie kwalifikacje podejmują się pracy z Pacjentem, który zdecydował się na leczenie operacyjne otyłości. Sama operacja czy zabieg to tylko jeden z etapów prowadzenia Pacjenta bariatrycznego. W sukces leczenia zaangażowanych jest wielu specjalistów, tzw. Zespół multidyscyplinarny – psycholog, dietetyk, pielęgniarki, rehabilitant. Tylko wspólnymi siłami jesteśmy w stanie dać szansę Pacjentowi na osiągnięcie sukcesu i utrzymanie go do końca życia.

Miejsce dietetyka w chirurgii bariatrycznej jest bardzo ważne. Zaczyna się już w okresie przygotowawczym, kiedy musimy nauczyć Pacjenta prawidłowych nawyków żywieniowych oraz w całym okresie pooperacyjnym. W pierwszym miesiącu, kiedy jest mu najciężej oraz w kolejnych, kiedy jego nawyki muszą być utrwalone. Zadaniem dietetyka jest przekonanie chorego, żeby zaprzyjaźnił się z jedzeniem, zmienił na stałe swoje nawyki i styl życia. Tylko takie podejście gwarantuje, że nasz Pacjent osiągnie sukces, jak również i my.

 

Autorka tekstu - mgr Patrycja Łukanty

Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami.

[raw][accordion][toggle title="Więcej"]
Do każdego Pacjenta podchodzę w sposób holistyczny. Nie stosuję gotowych schematów i zaleceń, a swoje jadłospisy opieram na indywidualnych potrzebach Pacjentów. Programy żywieniowe układam w oparciu o aktualny stan zdrowia, wyniki badań, analizując wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zależy mi, żeby Pacjent zaprzyjaźnił się ze swoim nowym sposobem odżywiania i zrozumiał, że wszystko jest dla niego, tylko w odpowiednich ilościach, odpowiedniej częstotliwości i zgodnie z tym, co mówi mu jego organizm. Bazując na własnych doświadczeniu, pragnę dzielić się z Wami wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia i odżywiania.

Prywatnie biegam, tworzę pyszne dania i apetyczne fotografie.

Ważniejsze kursy i szkolenia:

  • Żywienie Pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
  • Podstawy żywienia klinicznego w onkologii.
  • Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią „Dietetyk przyjazny chorym na celiakię”.
  • SOIT – School of Insulinresistance Therapy.
  • Dieta w zespole jelita nadwrażliwego.
  • Dieta w insulinooporności.
  • Hashimoto – choroba tarczycy czy rozregulowany układ odpornościowy.
  • Jelita sercem odporności organizmu. [/toggle][/accordion][/raw]