Ryba po grecku

5/5 (3)

Prosimy o opinię

Ryba po grecku. Przygotowałam dla Was pyszną, klasyczną rybę po grecku, która smakuje chyba wszystkim. Można podawać ją na zimno oraz na ciepło. Ja osobiście preferuję ją w wersji ciepłej. A jak jest Twoja ulubiona wersja?
Warto przygotować ją ok. 1-2 dni przed planowanym podaniem – wtedy smakuje najlepiej.

SKŁADNIKI / ryba po grecku:

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych;
  • 1/2 kg marchewki;
  • 150 g pietruszki;
  • 100 g selera;
  • 1 cebula;
  • 3 szklaki wrzącej wody;
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
    1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego;
  • olej roślinny do smażenia;
  • natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

  • Rybę pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem, odłóż.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól.
  • Gotuj przez 15-20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Podczas gotowania warzyw możesz usmażyć rybę: obtocz w mące i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dla osób, które mają problemy żołądkowo-jelitowe lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie ryby w piekarniku lub przygotowanie jej na parze.
  • Odlej trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy.
  • Cebulę i pora pokrój w półplasterki i zeszklij na patelni na oleju, dodaj ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszaj i zagotuj.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
  • Gorące warzywa połóż na przygotowanej wcześniej rybie w naczyniu szklanym. Możesz rozdrobnić wcześniej rybę i wymieszać z warzywami.
  • Pozostaw do ostudzenia, przykryj i przechowuj w lodówce.
  • Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku (np. dzień wcześniej).

Dorsz to znakomite źródło pełnowartościowego białka - zawiera 18 g białka na 100 g mięsa. Dodatkowo dorsz jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu, witamin B12 i A.

Zapraszamy na stronę o Balonie Żołądkowym - kliknij tutaj.

Zobacz wpis o chirurgicznym leczeniu otyłości - kliknij tutaj.

 

Autorka tekstu "Ryba po grecku" i zdjęcia – mgr Patrycja Łukanty

Z wykształcenia jestem biologiem i dietetykiem. Dietetyka jest moją wieloletnią pasją, która stała się jednocześnie moją wymarzoną pracą. Po 16 latach pracy w firmach farmaceutycznych wiem, że naturalna odporność na choroby zależy od właściwego odżywiania i stylu życia, którego nie można zastąpić żadnymi lekami. Do każdego Pacjenta podchodzę w sposób holistyczny. Nie stosuję gotowych schematów i zaleceń, a swoje jadłospisy opieram na indywidualnych potrzebach Pacjentów. Programy żywieniowe układam w oparciu o aktualny stan zdrowia, wyniki badań, analizując wywiad zdrowotno-żywieniowy. Zależy mi, żeby Pacjent zaprzyjaźnił się ze swoim nowym sposobem odżywiania i zrozumiał, że wszystko jest dla niego, tylko w odpowiednich ilościach, odpowiedniej częstotliwości i zgodnie z tym, co mówi mu jego organizm. Bazując na własnych doświadczeniu, pragnę dzielić się z Wami wiedzą związaną ze zdrowym stylem życia i odżywiania.

Prywatnie biegam, tworzę pyszne dania i apetyczne fotografie.